Feb 6, 2012

Keunikan Kelantan di mata aku..

Baru-baru ni, aku pergi ke Kelantan bersama keluarga aku.. Cuti-cuti Malaysia + menziarahi saudara-mara terpisah.. hahaha.. Really awesome.. Secara keseluruhan, aku memang gembira berada disana.. Berbalik pada tajuk asal, aku nampak keunikan Kelantan yang memang takde kat negeri lain.. Berbeza dan unik.. Secara total, aku jumpa 5 keunikan Kelantan.. 
1.    1. Tulisan jawi..
Di Kelantan, penggunaan tulisan jawi sangat meluas dimana setiap premis perniagaan dan papan tanda mesti ada tulisan jawi.. Even for kedai for non-muslim juga ada tulisan jawi.. Papan tanda kat sana sangat unik.. Kalau kat luar dari Kelantan, gambar Fafau tok Hot fm mesti free-hair tapi kat Kelantan adalah sebaliknya.. Unik kan??
2.    2. Nombor flat kereta..
Hampir kesemua kereta kat Kelantan mesti bernombor flat luar dari Kelantan seperti WGH, WGM, JKH, ABG dan lain-lain.. Jarang nak jumpa yang start dari D.. Kalau ada mesti kereta mewah dan mahal seperti Volkswagen, Mini-Copper dan lain-lain.. Sangat unik..
3.    3. Banglo..
Standard price for Banglo kat luar dari Kelantan selalunya atas 200K.. Tapi kat Kelantan mempunyai banyak banglo untuk dijual dengan harga 100K sahaja.. Murah kan?? Kebanyakan banglo kat Kelantan adalah banglo zaman P.Ramlee dan bangle jenis lama.. Sangat unik untuk mereka yang suka barang antik..
4.    4. Emas..
Emas Kelantan berbeza dari tempat lain.. Emas kuning berwarna kuning-merah.. sedangkan emas yang bukan dari Kelantan berwarna kuning silau..
5.    5. Sup Belut..
Untuk pertama kalinya, aku jumpa sup belut.. Sup belut macam sup biasa tapi rasanya lebih sedap (menurut ayah aku).. unik betul..
Secara total, berada di Kelantan sangat berbeza berbanding dengan negeri lain.. Aku dah jelajah hampir kesemua negeri di Malaysia sejak dari kecil.. Tapi hanya Kelantan dan Terengganu aku belum jelajah lagi.. Terengganu, tunggu aku untuk jelajah kau.. hihihi..
Untuk gambar, nantikan je ek.. Senang citer, singgah la Kelantan..

jangan lupa komen dan like.Enjoyyy!!!.(:

1 comment :

Hans said...

yups
paling seronok iklan2 dkt billboard di kelantan
waktu pergi dulu tgok iklan Celcom ada Maya Karin pakai tudung
nampak manis jer
:-)


P/S : Assalammualaikum..Nak Minta Tolong Bantu Hans Menang iPad 2 :-

1) Klik Semua Share Button(Facebook, Twitter, Google + dan LinkedIn)

2) Komen di entri ini LEBIH Dari 7 Perkataan

3) Promote dekat blog atau facebook kamu sekali yer :-)


http://denaihati.com/ipad-2-gadget-impian-hans