Oct 20, 2011

Sebab Fesyen Rambut Artis Korea


Entry kali ini pasal fesyen rambut di South Korea and Jepun.. Ramai yang tertanya-tanya pasal fesyen rambut di Korea yang kebanyakannya panjang dan tak bersikat.. Kononnyer..
Meh sini aku bagi sebabnya.. Antara penyebab utama diorang berambut panjang ialah cuaca.. Cuba korang kaji pasal cuaca kat negara diorang.. Pabila musim sejuk, suhu sejuk diorang boleh mencapai -30c di bawah paras beku (beberapa tempat).. Malah, pada waktu tu, air laut dah jadi beku n diorang boleh jalan kat atas air laut tu.. Pabila musim panas pulak, suhu diorang yang paling tinggi hanyalah 25c.. Kalau kat Malaysia, suhu macam tu still consider sebagai sejuk.. So, the reason kenapa diorang berambut panjang sebab nak melindungi kepala diorang dari sejuk melampau.. Actually, masih ada rakyat diorang berambut pendek and botak tapi kebanyakan dari mereka pakai topi atau apa-apa yang menutup kepala untuk mengelakkan kesejukan.
Sebab lain ialah fesyen. Ibu negara diorang iaitu Seoul ingin mencapai gelaran diantara Kota Fesyen di dunia selain Jepun, Itali, dan Paris (rujuk link ni).. Tak heranlah kalau diorang nak berfesyen sekalipun.. Diorang ada rambut, suka hati diorang la nak buat apa.. Yang hang jelez, pasai?? Hang ada duit, hang pi la wat rambut.. Lagipun, kalau ada orang Malaysia nak buat rambut macam orang Korea.. Biarkan mereka.. Yang sakit, mereka juga.. Jangan pula nak complain sakit kepala sebab cuaca kat Malaysia memang panas and terik.. Tak sesuai nak buat rambut macam style Korea..
Sekian saja entry saya kali ni..

jangan lupa komen dan like.Enjoyyy!!!.(:

4 comments :

Noorsha Muhamad said...

btol tu..tmbh2 muka hensem2..hehe..

Ayien Ocaca said...

malaysian rmbut pnjang kdg2 mcm sakai dah...
berpeluh2...
hehe

melor said...

Kalau orang Korea wat rambut panjang, still consider sbg hensem sbb tu memang budaya diorang and sesuai dgn iklim diorang.. Tapi orang Malaysia memang x sesuai langsung sbb budaya and iklim kita sgt berbeza tuk berambut macam diorang..

PeJuAnG CinTa said...

kat malaysia kalau rambot pnjang... kompom la jadi macam megi terbakor ~ hahaha