Jun 21, 2012

The Fame before Debut

Dah lama tak buat entry pasal Kpop.. Rindu pula rasanya.. Hehehe.. Ok, back to the entry..
Actually ada satu fenomena yang unik bagi aku yang berlaku dalam industri Kpop ni iaitu Popular sebelum Muncul Sebagai Artis.. Or in English is The Fame before Debut.. Sesetengah dari Kpop artis ni memang dah popular sebelum muncul sebagai selebriti pun.. Antara sebab diorang popular dulu ialah hard work (stay kat company for practice), model (bagi yang ada rupa), pelakon sampingan, penari latar (menari untuk artis yang dah popular) dan lain-lain.. 
Bagi artis Kpop yang masih dalam tempoh trainee, kebanyakan dari mereka popular sebab hard work mereka kerana dilihat dan diintai secara terang-terangan oleh stalker fan yang lebih dikenali sebagai sesaeng fan kat Korea Selatan.. Tugas sesaeng fan ini ialah mengikuti segala activity dan perkembangan artis yang mereka suka 25 jam 8 hari.. Sadis betul artis tu.. Selain itu, bagi sesetengah company pula, mereka akan men"documentary"kan atau membuat ujibakat secara terbuka dan disiarkan di televisyen.. 
Antara Kpop celebrities yang popular sebelum debut:-

JJ Project
JJ Project debut pada 2012.. Sebelum mereka debut, mereka terlebih dahulu debut sebagai pelakon iaitu Dream High 2.. JB sebagai JB / Jang Woo Jae dan Jr sebagai Jung Ui Bung.. Mereka ni di"rekruit" oleh JYP Entertainment pada tahun 2009.. Then, mereka menjalani tempoh trainee selama 4 tahun sebelum debut sebagai artis..
2AM + 2PM = One Day
Semua peminat Kpop pasti kenal 2AM and 2PM.. Tak logik kalau Kpop fan tak kenal mereka ni.. Hottest Kpop boy band di South Korea dari segi tinggi, vocal, performance, body and sebagainya.. Bernaung di bawah JYP Entertainment.. Tempoh trainee yang dialami oleh 2AM dan 2PM dalam linkungan 4 tahun hingga 9 tahun.. Sangat lama.. Sebelum kumpulan ini debut pada tahun 2008 (2AM) dan 2009 (2PM), mereka telah menjalani sebuah latihan extreme ala-ala tentera dikenali sebagai Hot Blood Men pada tahun 2007.. Hot Blood Men merupakan sebuah rancangan reality show yang pernah disiarkan di South Korea.. Latihan ini bertujuan untuk melatih mereka untuk menjadi selebriti dari segala aspek..

B2ST / Beast
Kumpulan ini bernaung dibawah Cube Entertainment.. Semua ahli kumpulan ini pernah menjadi artis dan gagal untuk menempatkan diri mereka di industri Kpop.. Aku tak nak mengulas panjang pasal kumpulan BEAST sebab sebelum ini aku dah ulas and buat entry khas untuk mereka.. Rujuk entry ini..

Big Bang
Kumpulan ini bernaung di bawah YG Entertainment.. Tempoh trainee mereka dalam linkungan 4 tahun hingga 6 tahun.. Kumpulan ini debut pada tahun 2006.. Sebelum menjadi Big Bang member, mereka semua telah menjalani satu latihan dan disiarkan as a reality show diseluruh Korea Selatan sebagai Big Bang Documentary.. Bagi Taeyang dan GD, mereka telah menjadi trainee pada usia 11 tahun dan debut sebagai penyanyi rap pada usia 13 tahun.. GD telah menempa nama sebagai model kanak-kanak sejak berusia 5 tahun lagi.. Manakala TOP merupakan indie rapper/underground rapper.. Seungri pernah memasuki Lets Cokeplay : Mnet Battle Shinhwa.. Daesung direkruit melalui open audition and menjadi anak didik kepada penyanyi solo WheeSung..

Teen Top
Kumpulan ini bernaung dibawah ShinHwa Company milik the legend group ShinHwa.. Tempoh trainee mereka dalam purata 2 tahun.. Sebelum menjadi artis, mereka terkenal sebagai the next 2PM boy band.. Debut pada 2010 dengan lagu Clap.. Niel dan Ricky telah menempa nama sebagai pelakon kanak-kanak sebelum menjadi Teen Top members..

EXO-M & EXO-K = EXO
Kumpulan ini bernaung di bawah SM Entertainment.. Debut secara rasmi pada tahun 2012.. Sepatutnya mereka debut pada 2011 tapi kepopularitian mereka bukan seperti kumpulan baru tapi seperti artis yang sudah menempa nama bertahun-tahun.. Tempoh trainee mereka dalam linkungan 1 tahun hingga 6 tahun.. Kumpulan terdiri dari 6 korean boys (EXO-K) and 6 chinese boys (EXO-M).. Hampir semua dari ahli kumpulan pernah muncul dalam televisyen mahupun news sebelum muncul sebagai EXO..

A  Pink
 Bernaung bawah Cube Entertainment.. Kumpulan ini debut pada 2011.. Tempoh trainee tidak diketahui tetapi mereka pernah menjadi trainee untuk JYP Entertainment juga.. Sebelum mereka debut secara rasmi, mereka terlebih dahulu menempa nama melalui A Pink New iaitu reality show mereka sebelum debut.. hampir kesemua dari mereka pernah menempa nama  sebagai model or pelakon music video untuk artis lain..

NU'EST
Kumpulan ini bernaung di bawah Pledis Entertainment.. Terkenal dengan imej After School Boy sebelum debut sebagai NU'EST.. Kesemua dari mereka merupakan back dancer untuk After School.. Selain itu, mereka juga pernah menempa nama sebagai model dan pelakon music video untuk kumpulan lain.. Debut pada tahun 2012.. Tempoh trainee untuk kumpulan in tidak diketahui namun dikatakan Jr (Leader) telah menjalani tempoh trainee yang lama dan mampu mengajar semua trainee lain di Pledis Entertainment..

P/s - Canggih.. Sebelum debut dah popular, apatah lagi dah debut.. Bertambah-tambahlah popular..

jangan lupa komen dan like.Enjoyyy!!!.(:

No comments :