Aug 24, 2011

Speaking English

Sedih.. Memang sedih.. Sebab pemikiran orang kita masih tidak berubah dan still berada di takuk lama.. Actually benda ni dah lama berlaku tapi aku nak concludekan kat sini.. Ade beberapa kejadian yang aku lihat yang membuatkan aku nak tulis entry pasal ni kali ni..

Cakap English.. Apa masalah dengan English?? Bila seseorang cakap English, orang lain akan "boo" dia.. Orang yang buat benda ni bukan budak kecil tapi budak besar dan dah boleh jadi mak bapak budak dah..  Aku sedih sebab orang macam ni masih ada kat Malaysia..

Macam mana kita nak maju kalau kita tak praktik English dari sekarang.. Maybe orang akan cakap:
ala, tu semua karut jew.. Guna bahasa melayu pun boleh maju
that's not the reason, okay.. Kita memerlukan English pabila kita travel.. Other than that, bila kita memahami bahasa lain, orang lain tak boleh nak kelentong kita.. Lagipun, dunia sekarang memerlukan kita untuk bercakap lebih dari 3 bahasa yakni, bahasa ibunda (bahasa Melayu), English, Mandarin (if can), dan bahasa pilihan kita.. Semua tu diperlukan terutama dalam meminta pekerjaan.. Lagipun pabila kita belajar bahasa lain, kita boleh belajar ilmu mereka dan secara tak langsung kita akan memahami budaya mereka.. Semua tu penting..

Conclusionnyer
Bahasa Jiwa Bangsa.. Gunakanlah Bahasa Kebangsaan Kita.. Bahasa Melayu suatu KEMESTIAN, English suatu KEPERLUAN..


jangan lupa komen dan like.Enjoyyy!!!.(:

No comments :