Apr 24, 2011

Kisah Professor dengan Si Pengayuh Sampan


Assalamu’alaikum, disini saya ada satu kisah untuk dikongsi; kisah professor dengan si pengayuh sampan, siapakah yang paling bijak. Mungkin terdapat dikalangan pembaca pernah membaca posting ini. Namun, untuk membaca sekali lagi atau berulang-ulang kali bukanlah satu kesalahan. Semoga anda terhibur.


Satu hari seorang professor ingin menyeberang sungai dengan sebuah sampan yang dikayuh oleh seorang pengayuh sampan. Di tengah-tengah sungai, professor bertanya: “Kau pandai menulis dan membaca?”

“Tidak. Saya buta huruf.” Jawab si pengayuh sampan.

“Kalau begitu, kamu sudah hilang separuh daripada kehidupan kamu. Orang yang tidak pandai menulis dan membaca seolah-olah hilang separuh keupayaan untuk hidup.”

Tidak lama selepas itu, professor bertanya lagi: “Kamu ada membuat simpanan wang di bank?”

“Tidak. Pendapatan saya hanya cukup-cukup makan saja. Macammana nak simpan duit.”

“Kalau begitu, kamu hilang lagi separuh daripada kehidupan kamu. Mana mungkin orang yang tiada wang boleh hidup dengan selesa pada masa tua nanti.”

Sampan terus bergerak. Sampai di tengah sungai. Tiba-tiba sampan itu bocor. Air masuk dengan banyaknya dan sampan hampir mahu tenggelam.

Si pengayuh sampan bertanya kepada professor: “Tuan, apakah tuan pandai berenang?”

“Err…errr, saya tidak tahu laaa.” Jawab professor dalam keadaan panik.

“Kalau begitu, tuan akan kehilangan seluruh hidup tuan!”

Apa pengajaran dari cerita ini ?:
Tuhan tidak mencipta manusia itu bodoh. Sebaliknya, Tuhan mencipta manusia dengan kebijaksanaan yang berbeza. Setiap kita mesti mengenal di mana kebijaksaan itu dan meningkatkannya ke tahap maksimum. Jangan rasa hina diri sebaliknya binalah keyakinan diri. Allah ciptakan setiap manusia untuk berjaya.

Sumber Artikel : Majalah Solusi No.16

Conclusionnyer:

inilah akibat dr org yang terlalu berlagak dgn bnda yg dimiliki.. jgn ingat org miskin itu bodoh, kekadang org miskin itu lagi cerdik.. terdapat perbezaan yg nyata diantara CERDIK dan PANDAI.. hehe


jangan lupa komen dan like.Enjoyyy!!!.(:

No comments :